Vanaf 10:00 AM op 23 October gaan de digitale deuren open.

INFO

In deze online ervaring delen vier artiesten hun inspiratie. Wie was 'die kunstenaar' of wat was 'dat specifieke werk' dat hen de moed geeft om kunst te maken waarmee zij strijden voor een rechtvaardige samenleving? Wie zijn hun helden? Laat je inspireren door Akwasi, LIONSTORM, Massih Hutak, Shishani en hun helden.

Akwasi

Akwasi is een verhalenverteller. Of hij dat nu doet in een rap, gedicht of televisieprogramma: hij wil inspireren, fascineren en prikkelen. Akwasi en Oerol gaan ver terug. Al in 2012 speelde hij een voorstelling in Het Atelier en is sindsdien een welkome gast.


Akwasi & Inspiratiebron Sizzla

In een tijd van een hevige mediastorm waarin bijna heel het land viel over wat ik zei maar nauwelijks over waarom ik precies zei wat ik zei, vond ik heil en troost in muziek van anderen. De beperkingen en beproevingen vertaald in muziek van artiesten overzee zoals onder andere Buju Banton, Tupac, Meek Mill en Sizzla raakten mij enorm in deze periode. Laatstgenoemde bracht begin 2000 het nummer ‘Solid as a Rock’ uit, maar pas nadat mijn vriendin mij deze zomer op het nummer wees, dacht ik: dit nummer gaat over mij!

Een last van een postkoloniale wereld. Je uitspreken als zwarte man tegen het onrecht dat je ervaart en vervolgens de volle wind van voren krijgen omdat je je uitspreekt tegen pijnplekken binnen de maatschappij.

Het nummer is inmiddels een lijfspreuk geworden. Het herinnert mij eraan dat ik strijdbaar moet blijven, mijzelf moet blijven verzetten tegen onrecht en blijven staan als een huis. Solid as a rock gaat over de media die je kostte wat kost wilt labelen en blijft framen als iets wat je niet bent en waarin je hele directe omgeving je zelfs niet herkent. Al wordt er door bepaalde mensen en partijen zelfs met modder gegooid en wordt je naam continu door het slijk gehaald, het nummer is een standvastige en vastberaden herinnering dat ik moet blijven geloven in mezelf en dat ik mij niet uit het veld kan laten slaan. Helemaal niet wanneer ik aan de juiste kant van de geschiedenis sta.


Deze digitale route is gemaakt in samenwerking met festival Read My World en Paquet Nederland.
Ga voor het volgende onderdeel naar: 2. Akwasi - Live @ Read My World Festival.