Vanaf 10:00 AM op 23 October gaan de digitale deuren open.

INFO

In deze online ervaring delen vier artiesten hun inspiratie. Wie was 'die kunstenaar' of wat was 'dat specifieke werk' dat hen de moed geeft om kunst te maken waarmee zij strijden voor een rechtvaardige samenleving? Wie zijn hun helden? Laat je inspireren door Akwasi, LIONSTORM, Massih Hutak, Shishani en hun helden.

Shishani

Tijdens haar muzikale carrière schreef Shishani nummers waarin ze sociale problemen benoemt. Zo komen LGBtiQ+ rechten aan bod, naast discriminatie, corruptie en het beschermen van de natuur. Ze belicht de verhalen en songs van inheemse bevolkingsgroepen, zoals met name de San mensen uit Namibië. Deze talentvolle singer songwriter heeft roots in Namibië, België en Nederland en brengt deze werelden samen aan de hand van haar muziek.


Shishani & Inspiratiebron Tracy Chapman

Ik weet nog hoe Tracy Chapmans diepe stem mij greep, de eerste keer dat ik haar hoorde. Talkin' Bout a Revolution echoot een wens die nog altijd leeft, een strijd die nog altijd gaande is. Ik dacht, zoals velen, dat het een man was die zong, maar was blij verrast toen ik hoorde dat het een vrouw was. Het intrigeerde mij; 'anders' zijn, 'tegen de verwachting in'. In veel van haar muziek reflecteert ze, zoals Nina Simone zegt: “the times we’re living in.” Dit is iets wat altijd bij mij heeft geleefd, ik was altijd begaan met sociale kwesties en muziek werd m’n uitlaatklep, de manier om te delen waar ik voor sta. Als jonge maker en tot op de dag van vandaag resoneert haar werk en haar zijn heel sterk bij mij.

In een wereld vol gelikte popsterren zag ik in haar iemand waar ik me als tiener mee kon identificeren, geen poespas, simpel en to-the-point. Zij was zwart, androgyn, later ontdekte ik dat ze lesbisch was - al die dingen waren essentieel voor de beeldvorming over mezelf. Zij was iemand wiens boodschap puur en tijdloos klonk met louter een gitaar en een stem. Als solo artiest inspireerde mij dat; met zo min mogelijk zo veel mogelijk zeggen, zo veel mogelijk raken. Weinig artiesten zoals zij hebben in die tijd de mainstream gehaald. Zij was voor mij een symbool van hoop, dat je jezelf kunt blijven én gehoord kan worden.


Deze digitale route is gemaakt in samenwerking met festival Read My World en Paquet Nederland. Ga voor het volgende onderdeel naar: 2. Shishani - Live @ Read My World Festival.