Vanaf 10:00 AM op 23 October gaan de digitale deuren open.

INFO

In deze online ervaring delen vier artiesten hun inspiratie. Wie was 'die kunstenaar' of wat was 'dat specifieke werk' dat hen de moed geeft om kunst te maken waarmee zij strijden voor een rechtvaardige samenleving? Wie zijn hun helden? Laat je inspireren door Akwasi, LIONSTORM, Massih Hutak, Shishani en hun helden.

Massih Hutak

Hip hop artiest en schrijver Massih Hutak publiceerde in 2011 zijn eerste roman. Daarna heeft hij een indrukwekkende hoeveelheid projecten gelanceerd: een album uitgebracht, vele columns en artikelen geschreven, programma's gecureerd, sociale interventies gelanceerd en een theater voorstelling gemaakt. Deze duizendpoot schrijft, spreekt en maakt rondom zijn geliefde Amsterdam-Noord en aan de hand van dat stadsdeel drukt hij zich uit over sociale en maatschappelijke processen wereldwijd. In november 2020 verschijnt zijn nieuwste boek Jij hebt ons niet ontdekt, wij waren hier altijd al bij Uitgeverij Pluim.

Massih & Inspiratiebron THC

Alles wat ik doe als artiest en als mens (en als mensartiest) zijn te herleiden tot twee dingen: hiphop en Amsterdam-Noord. Hiphop als venster op de wereld en Amsterdam-Noord als basis en vertrekpunt. Deze twee komen samen in de rapformatie THC (Tuindorp Hustler Click) die voor mijn persoonlijke en artistieke ontwikkeling bepalend zijn geweest. In een tijd dat ik mij nog schaamde om te zeggen tegen klasgenoten uit andere delen van de stad dat ik uit Noord kwam, want in die tijd wilde niemand dood gevonden worden in dit inmiddels hipste deel van Amsterdam, kwam THC met liedjes over wijken, pleinen en mensen waartussen ik mij dagelijks bewoog.

Sterk geïnspireerd door mijn andere grote held Tupac, brachten zij nummers waarin ze André Hazes en Ramses Shaffy reciteerden en raakten daarmee jonge mensen door het hele land met hun moderne volksliederen. Nummers als Wil je weten hoe het voelt en Je Bent Niet Alleen reflecteren dat het beste. THC wordt nog steeds gezien als grondlegger van Nederlandse straatrap. Zij inspireerden rappers als Hef, Kempi en Boef die vandaag de dag te boek staan als de favoriete MC’s van menig hiphopliefhebber. Door THC heb ik niet alleen geleerd in welke vorm ik het beste mijn eigen verhalen kan vertellen, maar ook wat thuis is en hoe belangrijk dat is voor een verhalenverteller.


Deze digitale route is gemaakt in samenwerking met festival Read My World en Paquet Nederland. Ga voor het volgende onderdeel naar: 2. Massih Hutak - Live @ Read My World Festival.